Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng
Hemma hos d00m
Medlem sedan: 2001-08-21
Senaste uppdatering: 2013-08-16 15:37:04
 Har 204 bilder i galleriet     0 filmer i filmsamlingen    skrivit 1678 inlägg i forumet
 d00ms forumprofil
 Galleri (204)  Filmsamling (0)  Gästbok (8)  Mina omdömen
Utbyggnad av huset för hifi/biorum Hembiobyggbilder

Ända sedan vi bestämde oss för att köpa huset hösten 2005 så har det funnits tankar på att bygga till det med ett dedicerat musikrum då det är den stora passionen i våra liv. Eftersom vi ser en hel del film ska det givetvis också fungera som filmrum, även om hifi i 2-kanal är det prioriterade ändamålet. Eftersom fokus ligger på musiklyssning har jag bestämt i ett tidigt skede att drapierier och liknande ska vara flyttbart för att kunna optimera åtgergivningen, och även…

  Läs hela
Produkter i albumet:
Bilder i detta album Växla till minatyrbilder
Modell
Ungefär så här kommer utbyggnaden att se ut. Den hamnar bakom garaget (som inte syns på modellen) som är snett framför det befintliga huset, så även om den ser lite trist och fönsterlös ut kommer man inte att se det från framsidan eller gatan. Fönster är förstås otänkbart i en byggnad där det ska ses film! :) Måtten på bilden är inte helt korrekta, men på ett ungefär... (2009-11-25 00:29:16) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Modell från ovan
Här ser man ovan hur den nya byggnaden ramar in husets ena befintliga altan på baksidan. VI använder den inte så ofta då vi har en större altan på andra sidan av huset, men estetiskt sett kommer det säkert att kännas lite trevligare än en friliggande altan. (2009-11-25 00:32:28) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Tidig sketch av insidan
Något åt detta hållet kommer insidan att bli, dock med draperier, belysning, förvaring av CD-skivor/filmer o.s.v. Fåtöljerna kommer INTE att se ut som på bilden, men jag orkade inte modellera reclinerfåtöljer när det fanns färdiga att använda. ;) Högtalarna (Energy Veritas) är dock i naturlig skala! Placering av högtalarna kommer inte att ske på något slags diskret vis, utan de ska placeras där de låter bäst! Det är hela syftet med ett hifirum! Det ska stå två stycken Audio Pro Ace Bass 3 i rummet också för filmmullret. (2009-11-25 00:35:18) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Ny modell, vy mot bakre delen
En ny modell över hur rummet kanske kommer att se ut. :) CD/filmhyllor som fyller hela rummets bredd (ca 4.5 meter), facken är inte skalenliga i hyllorna utan i verkligheten blir det fler hyllplan och det borde rymmas ett par tusen skivor. Först hade jag planerat att bygga in hyllorna helt och hållet i väggen, men det ska in ett värmeelement under hyllorna och då kändes det bäst att lämna öppet under hyllorna så för att frigöra så mycket plats som möjligt bakom bakre stolsraden när man vill bläddra. Eventuellt kan man förstås sätta skivor bredvid elementet och så att säga sänka in elementet + hyllorna i väggen, vi får se i sinom tid vad som ser bäst ut.

Upphöjningen har också höjts på denna modell mot den gamla. Anledningen till det är att jag vill vara säker på att de på bakre raden inte ser huvudena på de framför. Golvet i utbyggnaden kommer att vara lägre än det befintliga huset, men det är inte säkert att det går att sänka hur mycket som helst utan att det ser konstigt ut, därav den "tvådelade" plattformen. (2010-01-02 03:03:03) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Ny modell, vy mot främre delen
Lite draperier har tillkommit, och tavlor förstås. Som den listiga redan räknat ut så planerar jag att göra 1x1 meter stora canvastavlor av några favoritartisters albumomslag, vilka det blir får tiden utvisa. :) (2010-01-02 03:11:20) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Planlösning bottenplan
Här syns hifirummet till vänster med ingång från det befintliga vardagsrummet på nedervåningen. Den som är intresserad kan kolla på galleriet från vardagsrummet så ser man ett fönster där bredvid högra fronthögtalaren, där kommer den nya dörren att placeras. (2009-11-25 00:41:21) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Innan utbyggnad
Så här såg huset ut i somras. Det här är en del av tomten som vi aldrig använder eller besöker annat än när gräset ska klippas så det är den perfekta placeringen av ett hifi/biorum! (2009-11-25 00:44:53) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävmaskin parkerad
Nu har grävmaskinen anlänt, det framgår inte riktigt av bilden hur stor den är men kollar man bakom den så kan man skymta garaget (porten syns en aning till vänster om hytten) som referens. Den kändes då gigantisk när de hade kört hit den och jag kom hem från jobbet och såg den. På måndag börjar de gräva! :D (2010-01-22 00:02:30) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Altanen must die!
Det visade sig att de inte kan gräva när altanen är ivägen, så en del av den måste bort. Här har jag börjat riva skärmväggen. (2010-01-23 16:45:08) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Skärmväggen borta
Sådär ja! Nu kommer vi någon vart!

Tyvärr så fanns det inga lämpliga skarvar att lossa trallen vid (nära mittplinten), och dessutom satt den som gjuten. Hade den varit skruvad hade man fått bort den lätt, men den visade sig vara spikad av förre ägaren. Det finns inte mycket annat att göra än att gå lös på den med tigersågen... (2010-01-23 16:47:23) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Friskt vågat, hälften kapat!
...sådär ja! Problemet ur världen. För nu... :) Får försöka jämna till snittet med sänksåg i sommar och sedan kapa varannan bräda längre in (för att slippa generalskarv), och till sist lägga ny trall. Anledningen till att så mycket är kapat är dels att skopan behöver plats men framför allt för att plintarna längst fram måste bort och altanen kan ju inte vila i luften... (2010-01-23 16:48:40) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävning dag 1
Här har grävarbetet påbörjats! (2010-01-25 14:00:49) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävning dag 1, annan vinkel
Grävmaskinen har stött på ett gjutet betongfundament som stöder den gamla kantplinten (syns inte direkt väl på bilden) som gör att de beställda plintarna inte får plats, så nu fixar de kortare plintar. Fanns som tur var några mil bort... (2010-01-25 14:01:35) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävning dag 1, "liggunderlag"
Jag var ut och fotade i mörkret nu med extern blixt (det är verkligen becksvart ute!). De har packat marken med padda och lagt på någon slags duk på rulle som påminner starkt om liggerunderlag. Jag tror inte att det är vanlig geotextilduk utan det känns som en kombination av isolering och markduk. Ska kolla med dem i morgon vad det är. I morgon hamnar det en plint här! Och några till på några fler ställen får man hoppas.

Edit: Frågade idag, det är isolering som de lägger över natten för att marken inte ska frysa, det är alltså inget som ska grävas ner sedan utan det ligger bara där när de inte arbetar. (2010-01-25 18:47:02) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävning dag 2, plintar/dagvatten/dränering
De har nu satt ett antal plintar och fyllt på med singel. Jag hann tyvärr inte dit med kameran i tid men under gruset ligger dränerings- och avloppsrör som skarvats på befintliga anslutningar vid husets hörn (till vänster). (2010-01-26 17:49:13) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävning dag 2, dagvatten/plintar
Här ser man plinten och singel runt den, samt nya dagvattenledningen som stupröret ska flyttas till. En till plint syns lite längre bort. Där det befintliga stupröret sitter hamnar den nya ytterväggen som så att säga förlänger den gamla ytterväggen. När huset byggdes hade man oturligt nog tagit en genväg under grunden med dagvattnet vilket gjorde att det blev svårt att dra nya röret utanför den nya grunden. Så det blev samma lösning även här, notera röret som går "inåt" i bilden, det ska ta hand om takvattnet på andra sidan utbyggnaden. Det röret fick de skarva på vid stupröret i stället för att skarva längre bort på den gamla dagvattenledningen, som de kunnat gjort om den legat bredvid grunden. (2010-01-26 17:51:33) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävning dag 2, övertäckning med presenning
Marken har täckts över med en presenning (samt "liggunderlag") då det väntas rejält snöoväder i morgon. Typiskt... (2010-01-26 17:58:01) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävning dag 3, paddning av plinthål
Ett plinthål har paddats, fyllts med singel, och paddas nu igen innan plinten ska dit. Denna bild är tagen genom fönstret på övervåningen men kvaliteten blev ju rätt bra ändå. Det gäller för övrigt alla kommande "ovanifrånbilder". (2010-01-27 13:49:25) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävning dag 3, plinten torkas
Plinten torkas med brännare, jag antar att det är för att fukten i den inte ska frysa. Plintarna väger nästan 400 kg styck! Snart ska den i hålet... (2010-01-27 13:50:56) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävning dag 3, plintar på plats
Här är två plintar på plats med bottenplattor under. (2010-01-27 13:52:45) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävning dag 3, återfyllning vid plintar
Jordmassorna läggs tillbaka runt plintarna. (2010-01-27 13:53:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävning dag 3, tar form
Här kan man se att grunden börjar ta form! (2010-01-27 13:54:51) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävning dag 3, skarvad dränering
Här ser man att den gamla dräneringen skarvats på med en T-koppling för utbyggnaden. (2010-01-27 13:55:51) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävning dag 3, återfyllning ovan dräneringen
Här fylls det på med singel ovanpå dräneringsslangen. (2010-01-27 13:57:58) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävning dag 4, grundmurar på plats
Det här kortet tog jag på förmiddagen dag 4, men faktum är att murarna var på plats sent dag 3, fast då hann de täcka över dem med presenning innan jag hann fotografera. Isoleringsskivan till höger (vackert rosa) skyddar befintlig grund från kalluft under bygget, hålet emellan är nämligen gjort här. (2010-01-28 17:04:04) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävning dag 4, murning
Grundmurarna muras ihop för att fästa vid varandra. Emellan hålen i bild sätts U-formade armeringsjärn som binder ihop segmenten. Även i respektive hål har det stoppats ner armeringsjärn i botten. (2010-01-28 17:06:58) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävning dag 4, mellanlägg
Sådana här mellanlägg läggs under murarna för att få dem i perfekt höjd. Redan innan var differensen från ände till ände minimal (någon millimeter) men efter detta så visade kontrollmätning att skillnaden från hörn till hörn är max 1 mm! När man fyller på murbruk i hålen ovanpå enligt föregående bild så rinner det ner och fyller ut mellanrummet så att plinten och muren får 100% kontaktyta (den kan ju inte vila på mellanlägget för evigt så klart). (2010-01-28 17:10:13) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävning dag 4, sand
Grundmurarna motfylls med "specialsand" (det är tydligen inte vanlig sand fick jag veta), samt att även grundens botten ska jämnas ut med samma sand för att sedan täckas med åldersbeständig plast. Isolering på insidan av murarna har även påbörjats. (2010-01-28 17:14:10) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grävning dag 4, färdig
Nu är grunden helt klar! En mindre mängd sand har lagts ovan på plasten så att den ligger still, och murarna har isolerats färdigt. Till höger syns en bit "liggunderlag" (isolering) som skyddar den befintliga grunden från kalluft tills byggnaden har uppförts. Snickarna kommer vecka 6/2010 och börjar med det! Tills dess täcks grunden över med en kraftig presenning. (2010-01-28 17:16:28) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Stereobänk, vertikala delar
Har påbörjat bygget av en stereobänk till musik/biorummet. Den kommer att bli låg (35 cm) och bred (244 cm). Här har jag kapat upp de vertikala skivorna som kommer att avdela respektive sektion i bänken. (2010-02-07 20:16:06) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Stereobänk, alla delar uppkapade
Här har alla delar kapats upp, de vertikala avdelarna mellan varje sektion kommer att ha kabelgenomföringar så att man slipper dra kablarna bakom bänken och således kan ha den helt mot väggen. Den högra sidan har jag precis satt i träplugg och testat, perfekt passform. :) (2010-02-07 20:20:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Stereobänk, nästan klar och grundmålad + färdiglackad inuti
Stomresningen har tyvärr inte skett än utan kommer att påbörjats någon gång i mitten av mars som det ser ut nu. Under tiden publicerar jag en bild på stereobänken jag håller på med. På bilden ligger den upp- och ner som synes. De inre delarna är grundmålade två varv samt målade två varv med snickerifärg, de yttre delarna är bara grundmålade än, förutom ovansidan och sidorna som är helt omålade. Baktill har jag tagit upp hål för elkablar samt bockat till "kabelhållare" av hålbandsplåt. "Sargen" som syns under bänken (ovansidan på denna bild förstås) agerar både förstärkning samt kommer att dölja hjulen när bänken är klar.

Signalkablarna kommer som sagt att dras åtskilda inuti bänken via hål mellan sektionerna. De yttersta sektionerna kommer att få hyllplan sedan som jag inte monterat dit ännu (de är dock färdiga och målade). Nästa gång jag publicerar en bild kommer bänken förmodligen vara färdigmålad och helsvart! (2010-02-23 00:35:41) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Färdig
I väntan på stomresningen som börjar om ca två veckor så publicerar jag en färdig bild på stereobänken. Ovanpå syns genomföringen för centerns kablage som består av ett avkapat basreflexrör. Biltema sålde ett med ganska liten dimension så det blev perfekt. Jag kör centern biampat så en del plats behöver kablarna. Bänkens bredd är 244 cm, djupet 60 cm och vikten någonstans runt 70 kg. En bastant pjäs som kommer att lassas med massor av tung hifi! :) (2010-03-10 23:27:04) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Stomresning dag 1, bjälklag
Nu har äntligen bygget kommit igång igen! Bjälklaget börjar ta form, och i bakgrunden ser man att panelen rivits bort från huset. (2010-03-22 14:54:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Stomresning dag 1, första väggen
Nu är även regelverket till första väggen på plats! (2010-03-22 16:14:02) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Stomresning dag 2, utsidan
Idag har det hänt en hel del! Presenningen sattes upp i morse då det snöat konstant hela dagen. Alla väggarna har rests under dagen och gips har monterats på utsidan. En "byggöppning" har lämnats närmast huset. Byggnadens storlek framgår inte riktigt av bilden, men den är ganska rymlig... :) (2010-03-23 16:26:35) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Stomresning dag 2, insidan från byggöppningen
Så här ser insidan ut just nu. (2010-03-23 16:29:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Stomresning dag 2, mer från insidan
En bild tagen då jag står inne i byggnaden. En del snö har ramlat ner i grunden trots presenningen då det snöat rejält, så den lär smälta och dunsta ordentligt innan man sätter dit trossbotten. (2010-03-23 16:30:49) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Stomresning dag 3, takstolar
En gigantisk kran lyfter dit takstolarna (kranen står faktiskt snudd på ute på gatan, och det är ett långt garage emellan!). (2010-03-24 17:32:23) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Stomresning dag 3, taket delvis på plats
Nu har takstolarna delvis täckts med råspont. (2010-03-24 17:33:30) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Stomresning dag 3, insidan
Här ser man råsponten från insidan, samt lite skivmaterial som lyftes på plats när kranen ändå var här. (2010-03-24 17:35:52) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Stomresning dag 5, byggnaden
Så här såg det ut efter lunch idag. Takpappen, en del plåtdetaljer/rännor, vindskivor och läkten är på plats. Under helgen kommer jag att försöka bli av med en del vatten som samlats på plasten i krypgrunden med byggdammsugare + kalciumklorid ("vägsalt", samma salt som återfinns i torrbollar) och sen lägga dit trossbottenskivorna. Sedan ska jag dra en extra slang från den befintliga avfuktaren som är installerad under huset så att även detta nya utrymme får värmetillskott i kombination med avfuktning. Jag tätade grunden och installerade avfuktare förra året då vi hade oroväckande hög luftfuktighet under huset, en vanlig åkomma i hus med krypgrund. (2010-03-26 23:26:49) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Golvet tar form
I helgen rensade jag botten i krypgrunden från fukt och byggavfall eftersom det kan mögla annars på sikt (den risken är iofs minimal då jag har avfuktare, men rent ska ska det vara). Sen drog jag en värmeslang från avfuktaren till nya delen. Slutligen började jag lägga dit vaxade trossbottenskivor. Idag har snickarna lagt dit resten av skivorna och skruvat fast dem, sedan lagt ett lager isolering och slutligen golvspån. Det är bara änden längst bort som inte är färdig, som synes på bilden. (2010-03-29 19:25:19) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Gott och blandat
Isolering, OSB-skivor och i bakgrunden gipsskivor. (2010-03-29 19:28:20) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Baksidan av huset
Jag fick frågan idag hur baksidan av huset ser ut just nu, så här kommer en bild på det. Där ser man hur det nya och det gamla taket ansluter varandra. Här ser man också att ytterväggen närmast altanen "förlänger" den gamla ytterväggen. Byggnaden ligger alltså inte bredvid det befintliga huset, utan den förlänger som sagt den gamla ytterväggen.

Altanen som jag rev tidigare i vintras kommer jag att bygga ihop igen i sommar så att den hänger ihop med ytterväggen på den nya byggnaden. (2010-03-29 19:29:12) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Isolering i väggar
Idag har golvet blivit klart och alla väggarna har isolerats med tre lager isolering (och fått reglar för varje lager förstås). Isoleringen är 145 + 45 + 45 mm tjock, rejält med andra ord för att stå emot vinterkyla och sommarvärme! Väggen till höger är förstås den gamla husväggen. (2010-03-30 19:44:14) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Andra delen av rummet
En bild tagen åt andra hållet. Den skarpsynte ser att en byggöppning fortfarande finns kvar för att slippa släpa material genom vardagsrummet. Efter påsk blir det nog dags att sätta igen den och ta upp hålet in till vardagsrummet. (2010-03-30 19:45:54) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Regelverk för undertak och plast
Så här såg bygget ut igår eftermiddag. Det var inte så mycket aktivitet under dagen då snickarna hade lite annat jobb på annan plats.

Här ser man regelverket för undertaket, att väggarna i stort sett plastats klart och man ser också den gamla husväggens befintliga isolering. Även undertaket har fått plast. Härnäst väntar isolering av vinden. (2010-04-01 13:46:10) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Ny och gammal vägg
Bild på nya och gamla ytterväggens anslutning igen. Nästa vecka kommer fönstret att bli dörr och bygghålet på höger sida ska sättas igen. Denna vägg blir högra sidoväggen i musik/biorummet när allt är klart (se modellen i början av galleriet). Till höger i bilden ser man att en öppning lämnats i taket där isoleringen ska bäras upp. (2010-04-01 13:49:57) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Högtalarstativ till vardagsrummet
Jag håller på att snickra ihop ett par högtalarstativ till lilla anläggningen som ska vara i vardagsrummet sedan när den stora får flytta ut till nya rummet. Här är en bild på ena stativet innan målning. Jag kommer att lägga ut lite fler bilder i ett eget galleri för den som vill se lite mer. (2010-04-04 14:35:14) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Isoleringsbalar på vinden
Jag stuvade upp en del av isoleringen på vinden i helgen, en 10-15 balar. Det ska vara bra mycket mer, men det måste ju finnas lite plats att lägga isoleringen på också. :) (2010-04-12 14:45:13) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Taktegel
Efter ett uppehåll sedan strax innan påsk så återvände snickarna idag. Idag har allt taktegel lagts! Väldigt snart är det dags att sätta igen "byggöppningen" och ta upp dörren in till huset istället. (2010-04-12 16:16:29) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Panel delvis på plats
Nu har en stor del av panelen kommit på plats. Den är grundmålad och struken ett varv innan leverans, så det är ingen panik att slutstryka den själv i rätt kulör. Det får bli längre fram i år. :) (2010-04-15 17:35:43) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Högtalarstativen färdiga
Här kommer en färdig bild på högtalarstativen jag byggt, fler bilder finns under det egna galleriet för stativbygget.

Saxat från det galleriet:
Nu är stativen klara och fyllda med stenmjöl. Här testar jag det ena med högtalaren som ska stå på sedan, perfekt passform! Dessa stativ ska alltså stå i "lilla anläggningen" i vardagsrummet när den stora flyttas till hifirummet. (2010-04-15 17:51:42) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Innan upptagning av dörrhål
Så här såg vardagsrummet ut när stereon och elementet var bortplockat, snart dags att ta ur fönster och kapa lite... (och nej, mattan är inte brun, den är riktigt röd i verkligheten) (2010-04-19 22:18:05) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Fönstret borta
Nu har fönstret plockats bort! (2010-04-19 22:19:54) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Kalldrag!
Bara ett hål återstår, och kylan tar ett grepp om oss! Bygghålet är fortfarande kvar i detta läge, så det är frisk luft! Ljuset till vänster bakom hålet skvallrar om detta. (2010-04-19 22:20:39) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Dörr ditsatt
Tjosan, en ljudisolerad dörr på plats! Och gissa om det är kvalitetskänsla i den! Foder, smyglister och annat kommer att sättas dit någon gång i framtiden. (2010-04-19 22:22:04) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Andra sidan
...och så här ser andra sidan ut just nu! Idag har jag spikat lite glespanel på insidan (motsatt vägg mot bilden) och snickarna har fortsatt att spika panel på utsidan. När denna bild togs så ser man också att bygghålet (till höger) satts igen, dock inte isolerats ännu. (2010-04-19 22:23:38) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Utsidan idag
Nu är nästan all panel på plats! Den röda som är grundad och struken ett varv tog slut igår, och de hade inte mer i lager, så det fick bli enbart grundad panel i stället. Som en av snickarna sa, "nu har ni en fondvägg"! :) Takfotsbrädorna har också kommit på plats, även de bländande vita. (2010-04-21 22:38:27) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Baksidan vid samma tid
Även baksidan börjar se riktigt anständig ut, och vem vill inte ha polkagrisfärgad panel på sitt hus? :p Det syns kanske inte så väl på bilden, men bottenbrädorna mot altanen är röda medan lockbrädorna är vita! Spelar förstås ingen roll i förlängningen eftersom allt ska färdigstrykas ändå. (2010-04-21 22:40:17) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Inkommande el
Idag har jag dragit el från centralen, under krypgrunden, till nya delen. Själva inkopplingen kommer att göras av en behörig elektriker men det skadar ju inte att göra grovgörat själv. En av de få fördelarna med att ha krypgrund är att man lätt kan göra denna typ av dragningar. På bilden syns kabeln som kommer upp från grunden, den ena är till belysningen (samt ett uttag som ska sitta på utsidan av utbyggnaden mot altanen) och säkras av med 10A, den andra är en 16A-säkrad grupp enbart för stereon och kommer att kopplas till en "städad fas" som är fri från dimmers och annat elände.

De inkommande kablarna kommer att hamna under podiet i bakkant när allt är klart.

Till vänster ser man att det är lite extra utrymme i nederkant mot det gamla huset, där tänkte jag att rören/slangarna till elementet ska få mynna ut från vardagsrummet. Vid bakre väggen kommer de sedan att gömmas under podiet. (2010-04-26 23:11:21) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Vy åt andra hållet
Som synes är det mest av glespanelen färdigspikat, bara några kortlingar kvar i överkant. Dock ska det dras lite elledningar, högtalarkablar, bildkablar och annat upp mot taket så jag avvaktar lite. Mitt i rummet synd en skivhiss som jag lånat, den kommer att underlätta skivmonteringen i taket ganska drastiskt. Lite överbliven isolering som jag travat på hög kommer att användas till att fylla podiet. Under isoleringen skymtar takgipset. (2010-04-26 23:15:48) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Högtalarkabel deluxe
Ok, det är ingen byggbild, men jag var bara tvungen att fota den överdådiga lådan till mina Supra Sword högtalarkablar som jag hämtade hos lokala hifibutiken idag! Riktigt onödigt med denna låda, men visst känns det en smula exklusivt.

Jag köpte högvis med diverse kablar, bl.a. Supra Ply 3.4 till bakhögtalarna och biampat till centern, Supra sublink (lågnivå till båda subbarna), Supra Dual RCA till bakkanalerna och centerns lågnivå (hade tidigare Supra EFF-ISL där men dessa har hamnat i lilla anläggningen och Dual RCA känns bra nog) och som sagt Sword i 2x2 meter som ska vara till frontarna. För frontarna mellan för- och slutsteg kommer jag som tidigare att köra hemmagjorda balanserade litzkablar som i mina öron låter fantastiskt bra. Även dessa Sword är litzkablar, med 24 ledare per kabel (!). Dessa är tvinnande i flätor med tolv ledare i varje riktning. Totalt alltså 4x24 = 96 ledare för detta stereopar! Inget man flätar hemma direkt. (2010-05-03 18:40:12) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Inuti lådan
...och så här fint ser det ut när man öppnar lådan. :) (2010-05-03 18:46:27)
Produkter på bilden:

Eldragning
Idag har det dragits el och kopplats i centralen! Kablar och apparatdosor för belysning och diverse ströuttag har kopplats in på den ena ledningen till centralen. Uttagen som ska kopplas till stereon har kopplats till en annan ledning i centralen. Alla grupper som sitter på samma fas har "städats", d.v.s. de med dimmers och liknande har flyttats till en annan fas. Allt för att stereon ska få så fin el som möjligt. :) Givetvis avsäkrat med 16A också. (2010-05-07 19:17:51) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Bakom stereobänk
Här syns några av dosorna som ska innehålla uttagen bakom stereobänken. Tre av dem ska förse stereon och nätfiltret med ren el, ett av dem ska innehålla nätverkskabel och det femte är kopplat på samma grupp som belysningen ifall man vill koppla in något "smutsigt". :) Dosan längst bort till höger är för den ena subbaslådan, ett likadant finns längst till vänster för den andra subben (syns ej i bild). Jag kommer också att sätta dit en kopplingsdosa sedan dit högtalarkablarna för bakhögtalarna + lågnivåkablarna för subbarna ska dras. (2010-05-07 19:20:47) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Eldragning i tak
Fotot är taget mot bakändan av rummet (där man ska sitta).

Några lösa kablar i taket som ska kopplas till elskenorna. Det blir två långa elskenor efter långväggarna som blir dimbara, en lång i bakkant för CD/filmhyllsspottar samt en kortare ovanför främre sittraden ifall man vill läsa eller liknande. Totalt blir det femton flyttbara spotlights som ska fördelas på skenorna. Den gula apparatdosan i taket är för strömmen till projektorn. (2010-05-07 19:24:05) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Stereoväggen med slutgiltig kabeldragning
Så här blev den slutgiltiga kabeldragningen på väggen där stereobänken kommer att vara (och där duken kommer att sitta). Det är el, subkablar, HDMI-kabel, nätverk, högtalarkablar till bakhögtalarna och en del tomrör för framtida bruk. Längre ner kommer en bild på väggen med OSB-skivor ditskruvade! (2010-05-12 21:46:29) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Värmeledning vid dörren
Rörmokaren var här igår och kopplade på en skarv på värmeslingan så nu är det förberett för det stora elementet som jag lackat svart ute i garaget. :) Här ser man också elkablarna som jag dragit upp från krypgrunden samt en nätverkskabel i slang. Detta kommer att byggas över med podiet sedan. (2010-05-12 21:48:19) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Överluft ovanför dörren
Igår fixade jag överluften (ventilationen som drar ut den förbrukade luften). Eftersom det är en ljudisolerad dörr så sitter det ett överluftsdon ovanför dörren på var sida om väggen. Genomföringen har jag gjort själv genom att bygga väggar av Isover Cleantec-skivor som sitter fast med hålband samt ett det sitter en extra skiva utanpå mot rummet som hamnar under väggskivorna sedan. Det som syns på bilden kommer att bli helt dolt bakom donet förstås. (2010-05-12 21:50:03) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Överluft på avstånd
Här ser man hur det ser ut på avstånd (ovanför dörren). Cleantec-skivorna är extra bra för ljudisolering, de används normalt i fläkttrummor och liknande. Här ser man också att jag (och frugan) börjat med OSB-skivorna idag. Notera HDMI-kabeln som dinglar ut från taket också. Den fick inte plats i någon slang så jag drog den lös, dock drog jag en tomslang bredvid för framtida bruk. (2010-05-12 21:52:34) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Mer OSB
Ytterligare lite OSB på plats! (2010-05-12 21:55:25) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Uttagen vid stereon
Så här blev det med OSB utanpå apparatdosorna! Långt till vänster syns strömuttaget för vänstra subbaslådan + lågnivå som sticker ut i en slang. (2010-05-12 21:55:54) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

OSB på väggar klart
Sådär ja, alla väggar klädda med OSB-skivor! Nu återstår bara två lager gips innan väggarna är helt färdiga, sen OSB + gips i taket och golvgips och sen matta... Det dröjer nog ett tag innan man får se film. Jag har isolerat extra noga runt uttagen som vätter mot det befintliga huset för att få så bra ljudisolering som möjligt. Jag hade även funderat på att foga alla OSB-skarvar med latexfog men jag är osäker på om det är så bra att helt eliminera rörelsefogen så jag struntade i det. Det kommer ju ändå på två lager gips sedan. (2010-05-16 18:27:35) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Supra HDMI
En kontakt dinglandes från taket mot en vacker OSB-bakgrund... :) (2010-05-16 18:31:24)
Produkter på bilden:

Tröskel på vardagsrumssidan
Igår drevade jag dörren (alltså tätade på fackspråk). Jag valde "Essve Drev & Fog 199" i stället för drevremsa och bottenlist då den ersätter båda och har bra ljudisolerande egenskaper. Synd bara att en flaska är svindyr (350 kr ungefär). Det påminner ganska mycket om fogskum men är en smula flexibelt efter härdning så att man kan efterjustera karmen vid behov.

Då vardagsrumsgolvet tyvärr har en glipa mot tröskeln (där det var en vägg förut) så planerar jag att förlänga tröskeln med en bit ek för att täcka "glappet". För ändamålet har jag kilat upp tröskeln en bit, kilarna ligger precis i höjd med det gamla golvet. Idag har jag tätat drevningen lite extra med latexfog där det inte nådde ända ut. Jag kan ju tillägga att jag fick skära bort en hel del torkat skum också, som alltid med fogskum (och avarter som denna). :) På denna bild syns inte direkt något av drevskummet utan det mesta som syns är latexfog som jag precis applicerade. Men det kommer mer bilder nedan... (2010-05-18 00:09:18) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Tröskel på musikrumssidan
Här har vi tröskeln från andra hållet. Här syns både den nyligen applicerade latexfogen samt det torkade drevskummet (kolla mellan dörrkarmen och väggen till vänster). Det ser förstås lite kladdigt ut nu men allt blir snyggt täckt med dörrfoder när allt är klart. (2010-05-18 00:15:18) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Gips påbörjat
Och här är lite fotobevis på att vi påbörjat gipsningen av väggarna. Vi har städat utsidan också idag + skottat på lite extra grus runt grunden så vi har inte hunnit göra så mycket på insidan, men man ska inte stressa för mycket. Bättre det blir bra kvalitet på arbetet. :) (2010-05-18 00:17:35) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Första gipslagret klart på väggarna
Nu är första gipslagret på plats framför OSB-skivorna, ett lager återstår! Alla skarvar mellan skivorna och mellan skivorna och golvet som angränsar mot huset har jag fogat med latexfog för att minimera ljudläckage. Dessutom har jag spacklat mer eller mindre alla skarvar på alla väggar. Några få har jag lämnat, men 75% av dem är spacklade. Givetvis behöver man inte slipa första lagret eftersom det kommer mer gips ovanpå. :) (2010-05-20 23:33:11) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Annan vinkel
En till bild på de gipsade väggarna. Notera högtalarkabeln som sticker ut till vänster om dörren, där ska ena bakhögtalaren sitta.

Nu blir det nog inte några bilder på ett litet tag, andra gipslagret ser ju snarlikt ut det första. :) Så nästa bild blir förmodligen när jag börjat med taket! (2010-05-20 23:36:51) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Utsida med cykel
En kompis/arbetskamrat sa idag att man inte inser riktigt hur stort det är innan man ser det i verkligheten, så jag tog ett foto med en cykel bredvid utbyggnaden så att man får lite bättre perspektiv.

Här ser man också hur den färdiga utsidan blev till slut, det är bara målning som saknas (en del av panelen är enbart grundmålad i vitt och en del är grundmålad + struken ett varv i standardrött innan leverans). Och sen ska förstås tomten återställas under sommaren. (2010-05-21 16:54:12) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Budordet
Jag hittade just denna bild som jag glömde lägga upp förut när OSB-lagret på väggarna var klart. Ett tänkvärd budord för eftervärlden. Frun kompletterade sista raden också, hur kunde man glömma... :) (2010-05-21 23:42:51) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Delvis takgips #1
Nu har det hänt en del sen sist! Ett lager OSB har kommit upp i taket, och några rader takgips har satts upp. Detta är den typen med fasad kant som man slipper spackla efteråt (förutom skruvhålen förstås). Denna bild är tagen från bakdelen mot främre delen, ungefär som man kommer att sitta när man kommer att se film i framtiden. :) (2010-05-31 23:53:19) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Delvis takgips #2
En till bild på samma sak men ur en annan vinkel. Bakom arbetsplattformen skymtar golvgipset och virket vi var och köpte idag. Virket ska användas till podiet, och när podiet är byggt ska det och resten av golvet täckas av ett lager golvgips. Stabilt! (2010-05-31 23:55:31) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Takgips klart
Ikväll satte jag och frun upp sista takgipsskivan och så här blev resultatet! Givetvis ska allt inklusive väggarna målas svart sedan. Efter spackling och slipning... Men det är ett senare bekymmer!

Nu väntar bygget av podiet i helgen! (2010-06-03 22:59:03) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Podium påbörjat
Idag har jag byggt podium! Här syns en bild på ramverket. Det behövs en höjd om 110 mm på ramverket för att golvspånet som ska ligga ovanpå ska hamna i höjd med husets befintliga golvspån. Eftersom det inte finns 110 mm breda reglar att köpa så är alternativen att antingen köpa 120 mm och kapa dem eller att köpa 95 mm och lägga något emellan. Jag körde på den senare då jag hittade 15 mm tjockt planhyvlat virke. 95+15 = 110! :) Total höjd på podiet med golvspån blir 110 + 22 = 132 mm. Sedan kommer det golvgips på det, men golvgipset ska även ligga på övriga golvet så det kommer inte att göra något för höjdskillnaden. Ett podium på 13 cm är egentligen lite för lågt, men man får jobba efter de förutsättningar man har, jag kunde inte sänka utbyggnaden mer i förhållande till huset. Den som har lite koll har kanske sett att modellen jag gjorde innehöll ett podium i flera steg, den idén har jag skrotat (jobbigt med mattläggningen sedan). (2010-06-07 01:00:19) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Lite isolering
På denna bild är även ett lager isolering på plats. Man vill ju inte att det ska bli en stor ekande låda av det hela. :) Bilden är tagen från ingången som synes. (2010-06-07 01:07:57) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Mer isolering
Här är ytterligare isolering ilagd. Jag hade en massa över så jag moffade i så mycket det bara gick. Jag har också skruvat dit en front av tre bitar golvspån. Notera apparatdosan i fronten på podiet. I den kommer det att sitta ett 3-vägsuttag så småningom, det kommer att förse tre stycken fåtöljer med motordrivna recliners med ström. :) Det är alltså främre sittraden. Den bakre raden (podiet alltså) kommer att husera fyra stycken biostolar i svart skinn. Hela möblemanget har anlänt och väntar i vardagsrummet. (2010-06-07 01:08:59) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Podium klart
Då var det klart! Nu väntar ett lager golvgips på golvet och podiet härnäst! (2010-06-08 23:47:45) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Golvgips delvis klart
Nu har större delen av golvgipset kommit på plats! Det är limmat med konstruktionslim samt skruvat med hårdgipsskruv. Denna bild är tagen från podiet (vid dörren). (2010-06-11 17:40:09) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Vy mot podiet
Ännu en bild på golvgipset, tagen mot podiet denna gång. Framsidan av podiet kommer jag inte att sätta golvgips på, den kommer ändå att döljas av heltäckningsmattan sedan. Vissa kanske rentav anser att golvgipset i sig är overkill, men vad gör man inte för finfin akustik. ;) (2010-06-11 17:41:16) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Spacklat ett varv
Nu var det ett tag sen jag la upp en bild men det beror på att jag haft lite fullt upp och samtidigt varit sjuk. Golvgipset blev klart för någon vecka sen och så här blev resultatet, här taget från podiet (kanten syns precis hitom brädan som ligger på golvet). Som synes är också väggar och tak spacklade ett varv. (2010-06-21 23:40:14) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Innan dörrsmyg
Igår tillverkade jag dörrsmygen, alltså det som fyller ut utrymmet mellan dörrkarmen och dörrfodret (det senare sätter man dit avslutningsvis förstås). Det finns färdiga smyglister, men då det är rätt så mycket utrymme som ska fyllas ut så tänkte jag att jag lika gärna kunde göra det själv i MDF. Som synes är väggen rejält tjock, nästan 3 dm! Till höger är vardagsrummet, till vänster är biorummet. Notera alla lager med gips, OSB, glespanel och reglar. :) (2010-06-21 23:42:33) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Efter dörrsmyg
Så här blev smyglisterna (om man nu ska kalla det lister...)! Riktigt nöjd faktiskt. Det ska förstås målas vitt sen, och sedan kommer dörrfodret på plats och döljer lite skarvar och sånt (i synnerhet den sargade väggskivan i överkanten som blev lite misshandlad när fönstret togs ur). (2010-06-21 23:45:27) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Spackling klar, målning påbörjad
Första uppdateringen på ett tag! Det beror på att spackling och slipning tagit mycket tid, och bilder på i stort sett samma sak om och om igen känns ganska meningslöst. Sen har det kommit en festival och lite annat emellan också som gjort att rummet fått vänta emellanåt. Nu är i alla fall slipningen helt klar och som synes på bilden så har jag börjat måla idag! Bilden är tagen i riktning mot den framtida duken, från podiet. (2010-07-15 23:38:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Bild åt andra hållet
En bild till på den påbörjade målningen, tagen mot podiet. Här kan man också se hur många skarvar och skruvskallar det verkligen handlar om, det är inte gjort på en grisblink att släta över. ;)

Här kan man också se att smygen vid dörren har grundmålats. Insidan blir svart sedan, medan utsidan (mot vardagsrummet) blir vit.

Den som funderar över det svarta kladdet precis ovanför podiet behöver inte fundera länge till, jag drog av penseln bara. ;) (2010-07-15 23:41:07) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Taket färdigmålat
Denna bild tog jag igår, taket är struket två varv och det blev asbra! Idag har jag även rollat väggarna ett varv, kommer bilder på det sen, har inte hunnit fota än. (2010-07-19 22:01:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Spotlights
15 stycken spotlights för montage på elskenor packades upp idag och förseddes med halogenlampor. Som jag tidigare skrivit så kommer jag inte att ha infällda spotligts i rummet utan 230 volt-skenor i stället, för att belysningen ska vara så anpassningsbar som möjligt, precis som inredningen (draperier etc.). Det är i första hand ett hifirum och i andra hand ett filmrum! (2010-07-22 21:32:30) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Väggarna målade, skenor uppsatta
Väggarna rollades färdiga igår, och idag har jag monterat alla elskenor i taket. Skenan närmast podiet (till vänster i bild) kommer att ha fyra stycken spotlights som ska lysa upp CD/DVD-väggen längst bak, skenan framför har tre stycken som ska agera läsbelysning när man sitter i reclinersoffan på främre raden, och slutligen skenorna efter långväggarna har fyra stycken vardera för allmänbelysning. De sista två skenorna blir dimbara. Alla skenor utom "lässkenan" är fyra meter långa vardera, lässkenan är två meter.

Längst till höger i bild syns en av de två friskluftsventilerna som nu fått en innerdel monterad. Jag tänkte först måla den svart, men den hamnar bakom draperiet sedan ändå så den kan gott få vara vit.

På tal om ljus, det är nästan ofattbart hur mycket ljus svarta väggar och tak suger. Min starka byggbelysning som tidigare gjort rummet kritvitt med 5 stycken lysrör skapade i det närmaste mysbelysning efter målningen!! Jag fick låna ytterligare två av grannen och nu är ljuset skapligt, men inte i närheten av vad min ensamma bygglampa presterade tidigare. (2010-07-22 21:34:32) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Mer skenor
Bild tagen från andra hållet.

Stapeln med limträskivor som ligger på podiet ska användas för att bygga CD/DVD-väggen i bakkant! (2010-07-22 21:40:18) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Fräsning av sidostycken
Byggnationen av CD/DVD-hyllorna som ska vara i bakkant av rummet har påbörjats nu! Den här bilden visar fräsningsarbetet. Det blir fyra stycken "sidostycken", eller man kanske ska kalla det vertikala hyllplan. Två på varje sida, samt två med jämna mellanrum emellan dem. På dessa ska sedan varje hyllplan skjutas på plats, det blir 8 hyllplan per sektion, alltså totalt 24 stycken. Sen blir det lite vinkeljärn och annat mot väggen för att ta upp lasten, får se exakt sen vad som blir snyggt. (2010-07-26 22:15:09) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Färdigfräst
På denna bild är alla spår frästa, totalt 48 stycken (de två mittsektionerna har spår på varje sida förstås). I morgon ska jag börja grundmåla allt. (2010-07-26 22:18:13) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Grundmålade delar
Idag har jag grundmålat ena sidan på alla delar till CD/DVD-väggen. Som synes så är det en jäkla massa hyllplan. :) Varje hyllplan är 120 cm långt, utom de frästa hyllplanen (som ska monteras vertikalt som mellanväggar) som är ca 126 cm långa. Det blir alltså höjden på hyllan, och den kommer att sitta en bit ovanför huvudhöjd i bakre delen av rummet. Alltså till vänster i bilden där majoriteten av materialet ligger just nu i väntan på att målas på andra sidan.

Djupet på hyllan blir 20 cm, jag velade mellan det och 15 cm. I det senare fallet kunde man köpt 30 cm djupa hyllplan och delat på mitten, men att dela 28 hyllplan känns som ett evighetsjobb som man klarar sig utan. Det optimala djupet hade varit ca 17 cm, men så stor skillnad är det inte. Varför jag inte vill ha för djup hylla är för att det är svårare att belysa CD-skivornas ryggar då eftersom hyllplanet ovanför skivan kommer att skugga en del. Som tur är så har jag tänkt på det och monterat belysningsskenan en ganska bra bit ifrån (ca en meter) så jag tror inte att det blir något problem. Hade den suttit precis ovanför hade skuggningen troligen ställt till det vad gäller läsbarheten. (2010-07-27 21:47:56) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Färdigmålat på ovan- och undersidan
Nu är båda sidorna färdigmålade, kanterna målar jag sedan när jag platsbyggt CD-stället då jag tror att det kan bli en del märken och kanske lite spackelbehov efter monteringen. Skivorna ska ju skjutas in i frästa spår och de är exakt samma tjocklek som hyllplanen, så det blir tight.

Det ligger på tork nu, men ikväll kan jag förhoppningsvis börja bygga! (2010-07-30 13:42:27) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Montering påbörjad
Igår började jag montera dit CD/DVD-stället, jag hann två sektioner totalt. Denna bild är tagen när första sektionen var klar och den andra precis påbörjad. Det blir totalt tre sektioner så jag ska göra den sista idag. Sen ska jag slipa ner kanterna på framsidan så det blir jämnt och fint, och slutligen grundmåla och täckmåla två lager på det. Översta tre hyllorna (en per sektion) blir för film, övriga hyllor för CD-skivor. Det borde rymmas uppemot 1800-2000 CD-skivor och runt 300 filmer. Vi har inte så mycket film, färre än 100 stycken, men desto mer CD-skivor (skulle gissa på kanske 900-1000). Så det finns plats i hyllorna en bra bit framöver. :) (2010-08-01 11:38:45) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Montering klar
Sådär ja! Alla hyllor uppe! Nu återstår målning av alla främre kanter och vinkeljärnen som syns lite här och var om man kollar noga. Jag mätte en CD-skiva nyss och de är ganska precis 1 cm tjocka, och eftersom jag avvarat 18 hyllor á 120 cm breda styck för CD-skivor (och 3 för DVD/Blu-ray) så borde det rymmas 18*120*1 = 2160 CD-skivor. Och i runda slängar 350 filmer kanske. Totala bredden på hyllsystemet är således 360 cm. (2010-08-01 17:41:54) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

CD-stället färdigmålat
Glömde lägga upp en bild på hur CD-stället blev, men här kommer den till slut. Det var väldigt svårt att få till kortet eftersom rummet är så extremt mörkt, på denna bild ser taket och väggarna nästan gråa ut, men i verkligheten ser det ut mer som bilden ovanför. Det är svårt att förstå hur mörkt det verkligen är när man ser bilderna. :) Att CD-stället ser mörkare ut beror på att det är blanksvart (för att tåla slitage bättre) medan väggarna är extremt mattsvarta. I normal belysning ser dock allt likadant ut, kolsvart. ;)

Det återstår förstås att måla vinkeljärnen under i samma färg som väggen. (2010-08-06 14:57:50) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Kornischbygge
Den här bilden tog jag igår, detta är delarna till kornischen (alltså kanten som döljer upphängningen till draperiet). Det är fyra lösa delar, men två av dem har jag lagt ihop för att man ska se principen. De korta delarna kommer att sitta ovanför till höger och vänster om filmduken, och de långa delarna efter sidoväggarna. Draperiet kommer att löpa under "krysset" som syns där delarna möter varandra. Delarna ligger alltså upp- och ner. Det är lite svårt att förklara men det kommer att visa sig sedan när jag visar bilder på den monterad. Jag monterade faktiskt upp den nyss, men det återstår lite spackling och slutmålning innan resultatet blir perfekt, jag tar en bild då. :) (2010-08-06 15:01:30) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Fäste för draperistång
Jag spekulerade länge i vad som var det bästa sättet att fästa draperistången på. Till slut fick jag denna fina idé. Ett vinkeljärn samt två stycken överblivna skruvar som följde med dörrhandtagen när jag köpte nya till köket för fem år sedan (använde de befintliga). Skruvarna var gratis och vinkeljärnen hade jag liggandes, men säg att de kostade kanske sex kronor styck på Byggmax. Fyra stänger kräver åtta stycken vinkeljärn, en total kostnad på runt femtiolappen, klart överkomligt. :) Stången kommer alltså att vila mellan skruvarna. Att det sen inte ser jättevackert ut är skit samma eftersom det inte kommer att synas bakom kornischen. Stängerna hittade jag på ett lokalt stålmagasin, jag betalade typ 200 kr för 9 meter solida stänger av stål.

Beklagar att skärpan inte var den bästa, jag orkade inte plocka fram blixten när jag tog bilden och rummet är ju som bekant jäkligt mörkt. ;) (2010-08-06 15:06:50) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Kornisch monterad (uppljusad bild)
Jag glömde lägga upp ett foto på den monterade kornischen (på högra sidan), det blev klart i förra veckan. Bakom denna "sarg" kommer draperiet att löpa, en bit på sidoväggen, runt hörnet och in mot bioduken. Bilden är KRAFTIGT uppljusad för att det skulle synas något, så ta den med en nypa salt eftersom den ser allmänt grådassig och brusig ut. Under kornischen syns några av taklisterna som jag kapat och grundmålat idag. (2010-08-11 20:02:48) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Mer taklister
En till bild på taklisterna jag kapat och grundmålat idag. Det är s.k. hålkälslist. (2010-08-11 20:06:28) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Taklister monterade
Så här blev det med taklister på plats! Bilden är tagen snett mot främre/vänstra väggen så man ser den vänstra kornischen. Bilden är tagen utan blixt och de tre bygglamporna skapade väldigt spännande färgfenomen måste jag säga! :) Svårt att återge rummet realistiskt när det i normala fall är becksvart.

Skillnaden i nyans mellan lister/kornisch och väggarna beror på att väggarna är helmatta medan de övriga är "bara matta". I normalt ljus ser man ingen större skillnad, det upplevs bara som väldigt svart. :) (2010-08-14 13:32:45) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Spackling av golv
Skarvarna i golvgipset har spacklats för att inget ska synas igenom mattan. En del ojämnheter som uppstått när gipset runt skruvarna rest sig slipade jag ner också. Golvgips har en förmåga att göra det när man drar i skruven. (2010-08-21 19:56:48) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Mattan tillskuren
På denna bild är mattan tillskuren. Podiet och den stora golvytan läggs separat, mattan är alltså kapad vid podiet. En trappnoslist vid kanten kommer att dölja övergången.

I sista minuten bestämde jag mig för att anlita en mattläggare då jag var rädd för att sabba mattan p.g.a. eventuell okunskap. Och det vill man inte riskera när den kostar nästan 400 kr/kvm. Grannens kollega visade sig vara mattläggare och gjorde jobbet snabbt och effektivt! (2010-08-21 19:58:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Limning
Halva mattan har rullats tillbaka och golvet håller på att limmas.

Jag glömde ta en bild idag när mattan var färdiglagd, och nu har jag tagit ut belysningen ur rummet. Eftersom jag inte vill gå på den medan limmet torkar så kommer det bilder på den färdiga mattan senare, förmodligen efter jag spikat golvlister. (2010-08-21 20:01:37) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Golvlister
Idag har jag fixat större delen av golvlisterna, det återstår någon enstaka samt dörrfoder. Det ska också monteras en trappnoslist på podiet för att dölja skarven (samt att det ser vackert ut förstås). Den list jag hade köpt var lite för liten så jag ska åka och fixa en djupare i morgon.

Intressant fenomen att ett rum på 30 kvm kan se så litet ut på bild... Podiet är 150 cm djupt i alla fall, det kanske kan ge lite mer perspektiv. (2010-08-23 00:06:27) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Lister, trappnoslist, dörrfoder och dörr klart
Golvlisterna är klara, dörrfodren på plats, dörren har fått en Freddy Krueger-folie klistrad på sig, podiet en trappnoslist och sist men inte minst så är elen inkopplad!! Vid dörren syns dimmer samt två brytare för övrig belysning och en täckram med inbyggd belysning. Trivsamt är bara förnamnet. ;)

Mattan blev att se orimligt orange ut i detta skenet, den är inte riktigt så i verkligheten. När allt är klart ska jag ta lite seriösa bilder utan blixt och med stativ som gör rummet rättvisa. :)

Eftersom folk förmodligen kommer att fråga så är folien av samma typ som man sätter på ICA-bilar och liknande, jag fick alltså bilden utskriven på en VÄLDIGT tålig folie! Dörrhandtaget har målats svart med hammarlack. (2010-08-25 16:06:42) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Uttag podie
Ett trevägs uttag i mitten av podiet som ska förse reclinersoffans motorer med ström.

Här syns också trappnoslisten som ligger i framkant tydligt. (2010-08-25 16:25:59) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Fram (vid kommande duken)
Här syns eluttag (näppeligen i mörkret), längst ut på sidorna för respektive subbaslåda, i mitten för all elektronik i stereobänken. Och lösa kablar för bakhögtalare, subsignaler och bild till projektorn. Dosan i mitten ska jag fixa ikväll, det är det blivande nätverksuttaget. (2010-08-25 16:27:04) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Radiator
Igår satte jag upp radiatorn som jag målade svart någon gång i vintras. Dessvärre har den blivit lite skadad i garaget så jag lär måla på den igen, det är mitt på men syns kanske inte riktigt på bilden. Snabbt fixat dock. Radiatorn hamnar bakom bakre stolsraden sedan så den försvinner på ett naturligt vis.

Till höger syns pallen som man kommer att behöva sedan för att nå de övre hyllplanen (takhöjden är strax under 280 cm). Svart givetvis. :) (2010-08-28 00:04:04) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Vänster draperi
Nu ikväll har det vänstra draperiet kommit på plats! Det blir nog till att stryka det en vända sedan. Höger draperi är under konstruktion. Riktigt nöjd med kornischen faktiskt, det blev en snygg helhet. (2010-08-28 00:06:19) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Duk på plats
Idag har jag fått upp duken, projektorn och bakhögtalarna! En vy över duken syns här, tillsammans med en tillfälligt uppkopplad blu-rayspelare för att testa bilden. (2010-08-29 23:41:08) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Bakhögtalare
Här syns bakhögtalaren vid dörren. Det är rätt bökigt att få upp den då man ska passa in fyra stycken "nyckelhålsupphängningar" samtidigt som kabeln är spänd. Dessutom väger de i runda slängar 10 kg styck, så de är en smula större än vad bilden kanske får en att tro.

Ovanför högtalaren syns också ett målat doslock som kommit på plats. (2010-08-29 23:42:15) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Stereoanläggning
Igår premiärlyssnade jag stereon, och snacka om att akustiken är rätt! Det låter SÅ mycket bättre än det gjorde i vardagsrummet!

Jag har labbat en hel del med placeringen av högtalarna och detta lät faktiskt allra bäst, lite otippat då jag alltid kört toe-in på alla högtalare jag ägt. De står lite över en meter från bakväggen och ca 85 cm från sidoväggarna. I bakgrunden skymtar subbaslådorna som enbart används till film.

Ursäkta usel bild, jag tog den som hastigast nu och ljuset var väl inte det rätta direkt. Färgerna är allt annat än korrekta, men i slutändan kommer jag att skapa ett nytt galleri med rättvisande bilder. :) (2010-09-01 23:59:47) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Soffa
Soffan har kommit på plats, det är en tresitssoffa med motorstyrda recliners. Enormt skön! I morgon ska jag börja skruva ihop biografstolarna som ska vara på bakre raden. Notera projektorn som skymtar uppe i taket. (2010-09-02 00:03:49) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Frontbild igen
En ny bild på frontdelen, jag har ändrat till en smula toe-in nu. Ljudet är grymt bra! (2010-09-04 11:08:06) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Soffa och biostolar
En bild på soffan igen samt biostolarna som jag monterade fast igår kväll! Det är en aning fel färgbalans i bilden, mattan ser lite blek ut. :) (2010-09-04 11:08:55) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:

Biostolar
En närmare bild på biostolarna!

Det här blir galleriets sista bild! Det återstår att sätta upp några inramade posters så fort de anländer och sen är bygget helt klart efter många svettiga timmar! Jag kommer att skapa ett nytt färdigt galleri någon gång denna månad där ska försöka ta lite seriösare bilder, titta gärna in där när det är klart.

Tusen tack till alla som gett mig positiva kommentarer!!! (2010-09-04 11:09:45) Bilden är högupplöst. Klicka i bilden för att zooma.    
Produkter på bilden:


 
Om du vill använda lite fler avancerade alternativ när du svarar, eller om du vill se alla kommentarer så kan du gå till forumtråden för kommentarer på just detta album.
d00m   2014-11-02 23:19:25 Anmäl
Biobygget: Tack för kommentaren, kul att du gillar mitt bygge! Jag är lika imponerad av ditt så det går åt båda hållen. ;)
Unregisteredd27f924d   2014-10-08 14:48:50 Anmäl
Vilket häftigt bygge, gillar när någon verkligen satsar allt och lever ut drömmen.
Om man sen kollar på hur allt blev fram tills idag så kan man inte vara annat än imponerad, jag är nästan rädd för dina monster till högtalare...
d00m   2013-03-16 23:14:49 Anmäl
Lindemannen: jag tackar och bugar. :)
lindemannen   2013-03-02 20:29:35 Anmäl
Ja jäklar va kreativ du är och vilket enormt bygge och va bra det blev :D Drömm rummet
d00m   2013-01-27 23:47:42 Anmäl
Ursäkta sent svar, av någon anledning får jag inte e-post när någon skriver kommentarer.

Dannetjoho: Det är ELKO's Plus-serie, den finns hos de flesta leverantörer som t.ex. Elonline och Elbutik.se, och troligen hos någon lokal firma.

Komorok: Tackar. :)
Unregistered757ca215   2012-09-23 18:10:15 Anmäl
Tack för denna utförliga redogörelse för din bios tillblivelse. Inspirerande och lärorik.
Unregistered76d3abd9   2012-08-25 10:54:12 Anmäl
Superkul läsning! Som många andra frågat, var hittade du den belysta strömdosan/väggbrytarna?
d00m   2012-01-05 23:47:05 Anmäl
Rickard: :) Hehe, ja, det är ju alltid roligare att bygga saker när det handlar om ljud, helt klart! Tackar, jo jag är mäkta nöjd. :p
Unregistered971d8044   2011-12-28 13:23:34 Anmäl
OJOJ jag som tycker det verkar jobbigt att ta bort en duschhörna, dra om några vent/vattenrör och flytta en vägg 0,5m. Löjligt eller hur.

Bra jobbat, o bra blev det ser det ut som!
d00m   2011-05-05 16:25:42 Anmäl
JTL85: Tackar! Folien fick jag utskriven av dekaltrim.nu!
Du måste vara inloggad för att kunna ge kommentarer.
Vilka bilder visas här?
 Fler
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.