Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

NFC - snart i din mobil?

Skriven av: Minhembio  |  Datum: 2011-03-30

Det har under flera år talats om att fler och fler funktioner ska flytta in i mobilen, att den ska kunna fungera som plånbok, passerkort och mycket mer. Nu börjar tekniken komma ifatt visionerna  med standarden "Near Field Communication", NFC. 

NFC är en radiobaserad teknik framförallt avsedd för mobiltelefoner som dessutom redan finns i ett par nya modeller. Tekniken kräver vanligtvis ett avstånd på max 4 cm för att fungera och frekvensen liggerpå 13.56 MHz med hastigheter mellan 106 kbit/s – 424 kbit/s. Den är dessutom kompatibel med redan befintlig ”kontaktlös” teknik.

Tekniken är tänkt att användas för att underlätta vardagen för människor runt om i världen genom att förenkla bland annat betalningar, överföringar av digital information och koppla ihop elektronisk utrustning med varandra.

Exempel på praktisk användning av NFC:

 

 

 

Som ni ser så är användningsområdet väldigt brett, här följer ett exempel ur vardagen:

7:30 - Erik hoppar på tunnelbanan till jobbet, han använder sin mobil medNFC-stöd för att öppna spärren endast genom en enkel touch på telefonen.

7:32 - Han ser en poster med en konsert. Han nuddar “N-märket” på affischen med sin mobil, som genast överför detaljerad information om konserten till hans mobil. Han bokar biljett med mobilen med hjälp av 3G/4G-nätet och biljetterna skickas direkt till hans mobil.

8:15 - När han kommer till jobbet nuddar han “N-märket” på kodläsaren med sin mobil för att få tillträde till kontoret.

Vid lunch använder han mobilen och ett av de kreditkort som finns i den att betala med, allt detta med hjälp av NFC-tekniken.

18:00 - Erik träffar sin fru utanför konsertarenan, han nuddar en NFC-märkt kodläsare med sin mobil för att “betala” sina biljetter som han bokat tidigare.

Det där är bara några användningsområden för NFC. Tekniken kan också användas till att ”paira” utrustningar som till exempel router med dator- och bluetooth-utrustningar, endast genom att se till att ”toucha”utrustningarna mot varandra.

NFC ger möjlighet att ha alla sina betalkort (och andra kort också för den delen) i mobilen. Självklart finns säkerhetstekniker inbyggda i NFC. Exempelvis kommer PIN-kod fortfarande att krävas och det är enkelt att spärra ”NFC-servicen” på sin telefon.

Idag finns NFC bland annat i Google Nexus S samt i kommande Samsung Galaxy S2 och Samsung Wave 578. Vi kan nog räkna med fler modeller från andra tillverkare också.

Loppet är dock långt ifrån kört för de mobiler som inte har inbyggt NFC-chip, det finns en annan intressant lösning, nämligen SIM-kort med NFC-stöd. Det gör att det absolut finns goda förutsättningar för denna teknik.

Det återstår att se när detta kommer till Sverige och om denna teknik är här för att stanna.

Mer läsning om NFC

Om NFC på SIM-kort


Skribent: Christian Reinmar

 

 >>> Läs mer och diskutera NFC i mobiler här på Minhembio.



Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.