Sökresultat Sökningen pågår Sökresultaten dyker upp här efterhand. Du kan fortsätta skriva om du vill begränsa sökningen.
Söker efter användare
Söker efter gallerier
Sök forumtrådar
Stäng

HenrikN testar DViCO M-4100SH 500GB

Skriven av: Henrikn  |  Datum: 2007-11-30

Den ultimata hembioprodukten, har den äntligen anlänt!?

Den korta versionen: Nej, det finns fortfarande ingenting som klarar allting, som dessutom är användarvänligt och helt problemfritt.

Men så tråkigt ska vi inte ha det idag. För denna lilla låda som faktiskt är mindre än min kamera klarar mycket av det jag länge längtat efter och klarar bas-funktionerna med bravur samt har ändå mer att ge.

Jag har nu haft den här lilla tingesten hemma i drygt en månad, den har nästan använts dagligen, men inte speciellt mycket tid har lagts på utprovning i form av "hur många filer kan den läsa in i en mapp?" eller "hur lång tid tar det innan den överhettar om man snabbspolar en HD-film på repeat med lägsta fläktinställningen?". Jag skulle kalla mig för en ganska "normal" eller "medel"-användare, som tittar på film på helgerna och kanske någon enstaka vardag, lyssnar mycket på musik och tittar lite på bilder.

Mina egna förväntningar på mediaspelaren var i stort sett: Klarar att spela många olika format såväl ljud som film, spelar upp dessa med godkänt flyt utan störande frysningar, snabb överföring och stor hårddisk. Den version jag har rymmer 500GB och har i mina ögon riktigt bra med utrymme.

Som ni säkert känner till ligger det redan en recension av 5100 ute, så det blir kanske lite kaka på kaka. Men olika människor uppfattar inte alltid en pryl likadant och förhoppningsvis ger två artiklar lite fler infallsvinklar och tankar än en. Låt se!

 

Lite mettalick-look visade den sig ha, detta är dock något som främst framträder på kort och upplevs inte alls så framträdande irl. Men lite snyggt är det allt

  

Inkoppling 

Här är det verkligen inte mycket att orda om. En sladd för ström krävs. En till teven. Har man HDMI så kan man vara klar redan där, men det finns även möjlighet för komponent, s-video och kompos(k)it , vem vill egentligen pressa 1080p genom en ledare?? Nåja, den finns där och är säkert till nytta för någon. På ljudsidan har vi både analog stereo samt optisk och coaxial digitalutgång.

 

I min setup har jag använt HDMI för bild och coaxial samt analog utgång för ljudet.

Hårddisken var redan inkopplad och om jag inte minns fel så "får" man inte göra det själv. Dock är det ju en vanlig hdd som sitter i och kollar man bara upp jumperinställning samt ev. kompatibla diskar så ser jag inget problem med att montera själv. När jag tittade in genom luckan hade jag verkligen svårt att tänka mig hur sjutton det får plats så mycket funktionalitet i en så liten låda, som dessutom till nästan hälften tas upp av en lagringseneht!

 

 

 

 

Uppstart & Inställningar

Så var det dags, strömmen kopplas in och power-knappen trycks ned med en bestämd tummrörelse. Det välkända boot-ljudet med efterföljande "prassel" följs av en uppvarvande fläkt innan displayen slutligen visar BOOT med en meny på bildvisaren som resultat.

Det finns egentligen inte så mycket inställningar man behöver göra. Men man kan välja bildsystem (NTSC/PAL/AUTO), upplösning, vilken utgång man använder för bild resp. ljud o.s.v. Det finns även inställningar för nätverksuppkoppling som antaligen är den smidigaste långsiktiga lösningen. För min del har USB 2.0 dock fungerat utmärkt vid överföring av filer.

 

Ett första test

Här kanske det är dags att nämna min kringutrustning. Jag kör en setup med Pioneer 427XD som bildvisare samt 2-kanalsljud genom Compact XZ-5. Generellt så var jag väldigt nöjd med både ljud och bild hemma men självklart har jag velat titta på HD-material, så att tevens upplösning och kvalitet utnyttjas maximalt, en längre tid nu

Hur var då första intrycket? "Shit!" är ett yttryck som passar ganska bra tycker jag. Nog för att det är si och så många pxilar, bilder per sekund och så vidare, men bilden är verkligen förbaskat bra. Att min teve är färgkalibrerad gör även sitt till, för att få den riktigt naturliga bilden som iallafall jag strävar efter. Det har verkligen varit en fröjd att plöja igenom alla en-timmes-avsnitt av planet earth på, för mig, väldigt kort tid. Här får verkligen det fantastiska fotot och självklart naturens egna färger komma fram.

Då jag även fotar en del digitalt så har jag egentligen inga fantastiska förväntningar på "Full-HD", Ful-HD passar nästan bättre enligt mig. 1080P på en 50" bildskärm ger en ungefärlig upplösning på 44 dpi. Ett foto har hög kvalitet om det skrivs ut i minst ca 200 dpi! Självklart sitter man en bit ifrån för det mesta, men tänk sedan på en projektor med fyra gånger så stor bildyta. Huu

 

Bild

 Ja, nu är det uppenbart så att bilden har högsta prioritet i den här burken. Visst har den ljudutgångar så man klarar sig men när det kommer till hantering så märks det ganska tydligt vad man lagt energi på.

Bilden är i mina mått mätt helt underbar. Sällan har jag så tydligt sett hårstrån, ben på småkryp blodsprängda ögon och dåligt sminkade skådespelare förut, det här ger verkligen filmvärlden en ny utmaning och möjlighet för dem när de vill förmedla något med sina filmer. Men det gäller såklart även för HD-material generellt. Hur 4100 sedan hanterar detta material är kanske än mer intressant i den här artikeln. Jag är framförallt imponerad av hur stabilt spolningen fungerar upp till 8x hastighet. Det flyter på i stort sett lika bra som när man tittar på filmen i normal hastighet. Högre hastigheter har (i tidigare mjukvaror) haft en tendens att frysa innan de efter kanske 10-15 sek återupptar spolningen för att sedan gå bra tills det är dags igen. När jag fick den betaversion jag har nu blev jag riktigt överraskad av hur stabilt de fått spolfunktionen att fungera, nu är det riktigt bra "flyt" även i högsta hastigheten - på de flesta filmer ska tilläggas, vissa fryser stundtals, men inte lika länge som tidigare. En annan funktion som jag uppskattat väldigt mycket är att man istället för att spola med bild, kan ange en tid och hoppa direkt till denna.

Min Pioneer säger sig klara 24bps, men om det betyder att den visar 24hz eller en multipel, eller om den bara klarar att konvertera en 24bps-signal vet jag inte, det vet garanterat många av er här på forumet. Anyhow, jag har använt automatik-läget så att boxen har skickat den signal som funnits på filen/filmen som spelats upp. Det har fungerat utan problem och jag har aldrig upplevt några störande fel som hack eller liknande.

 

 

Eftersom vi inte har några barn så får jag skylla på att jag jobbar med bildesign för att se den här "barn"-filmen. Riktigt bra renderingar rakt igenom, fina färger och grym skärpa. Perfekt imponatorfilm alltså . (Jag ska byta ut fotot senare, tydligen spelade inte tevens och kamerans upplösning så bra tillsammans idag )

 

 

Ljud

 Jag nämnde tidigare i den tidigare recensionens forum-tråd att jag skulle försöka lägga mer vikt vid ljudet i min recension. Detta dels just p.g.a. den tidigare, som hade stor vikt vid bilden, men också för att jag lyssnar mycket på musik och således använder boxen tidsmässigt mer till ljud än bild. Dock har jag som sagt redan innan leveransen haft inställningen att detta är en apparat för uppspelning av HD-material primärt.

Men även på ljudsidan har den goda sidor. Den spelar (självklart) de flesta förekommande filformaten. Jag måste erkänna att jag inte lärt mig utantill vilka, men den spelar wmv, mp3, wav och inte minst flac som är mitt primära filformat.

Ljudkvalitén kan jag inte alls anmärka på. Som jag nämnde tidigare har jag använt coaxial digital samt analog stereo. Båda ger väldigt bra ljud, digitala utgången såklart beroende på vad för DAC man använder, men för mig förvånande var att den analoga delen visade sig vara ritkigt bra. Jag upplever faktiskt en bättre musikalisk känsla med analog ut, direkt till slutsteg med den inbyggda volymkontrollen (så kort signalväg som möjligt) än digital utgång med min externa dac av medelklass. En riktigt trevlig överraskning alltså!

Men några nackdelar finns där. Den första och största enligt mig är smidigheten att bläddra bland och spela vissa låtar. Skivorna ligger som vanliga mappar och man bläddrar med piltangenterna. Som tur är scrollar den ganska snabbt och mjukt, men har man ett stort bibliotek så tar det ändå tid att komma rätt. Jag har heller inte hittat något sätt att göra en playlist. Något jag verkligen saknar, som finns i de flesta musik-streamers och htpc-mjukvaror vad jag vet, är att kunna "markera" de skivor man vill spela för att sedan välja om de ska spelas i ordning eller om låtar skall slumpas från dessa album. Jag hade även gärna sett en sökfunktion för t.ex. album , artist eller låttitel.

 

 För mig som kanske kör igenom 10 skivor om dagen i snitt fungerar ändå systemet tillfredsställaned, speciellt mot alternativet att vara tvungen att starta min dator och ha teven igång för att bläddra mellan skivor/låtar. Då kommer vi osökt in på nästa punkt -displayen. Det är en ganska liten historia som inte ger mycket utrymme för tecken. Men den är iallafall tillräckligt stor för att läsas från min soffa (ca 4 m). På displayen så rullar namnet på mappen när man bläddrar bland album, och sedan filen när man "gått in i" ett album. Det går att ta sig fram hjälpligt och jag har än så länge inte virrat bort mig bland strukturerna så att jag varit tvungen att starta teven för att komma rätt. Viss koll på hur skivorna ligger kan dock vara till fördel.

 

 

DViCo, Pioneer och Compact. En udda trio med klassvinnande egenskaper i vardera genre

 

 

Sammanräknat

 Jag väntade mig att få hem en medie-box som primärt skulle användas till att lagra och spela upp hd-filmer. Jag förväntade mig att den skulle vara lättanvänd med låg inlärningströskel (skall kunna användas av alla hemma samt kompisar på fester o.s.v.) samt att den skulle klara de viktigaste funktionerna utan att protestera.

För min del är htpc, som egentligen känns som den närmsta utmanaren, inte ett alternativ. Både p.g.a. den tid jag skulle behöva lägga ner för konfigurering, men även kostnaden. Då svarar säkert en del att man visst kan bygga en htpc som klarar de här funktionerna ganska billigt, men för min del skulle det garanterat dra iväg när det inte är fast-pris som gäller. Det finns alltid tystare fläktar, snyggare chassi, bättre hårddiskar, grafikkort m.m. m.m. Nä, för mig passar det utmärkt att någon annan skapat en tillräckligt snygg låda, samt samlat ihop de komponenter som har tillräckligt bra prestanda för att spela det material den är avsedd för.

På den sistnämnda punkten är jag faktiskt riktigt glatt överraskad. Ofta får jag känslan att man verkligen skär ner på prestandan så långt det går för att spara tillverkningskostnader, nästan alltid på bekostnad av just prestandan med resultatet tillfälliga frysningar, allmänt dåligt flyt m.m. Men detta är en av Tvixens styrkor, den känns aldrig underdimensionerad.

Rent generellt är jag väldigt nöjd med vad man får för pengarna. Visst har den hängt sig någon gång, dock endast med den förinstallerade mjukvaran. Med de senare beta-versionerna har det max hänt tre gånger (på ca tre veckor) och jag har haft den igång ganska länge varje dag.
Musikspelning fungerar tillräckligt bra för att jag inte ska störa mig på dess nackdelar utan kan istället glädjas åt att jag har all musik tillgänglig hela tiden, med endast några, om än ett par för många, knapptryck bort.

Bildkvaliteten är precis så bra som jag förväntade mig. Skarp och detaljrik utan att lägga till brus eller artefakter.

Om man nu skulle ge poäng, vilket jag inte riktigt tycker är så matnyttigt, så skulle det se ut ungefär såhär:

  • Bild                              5
  • Filmuppspelning          4+
  • Ljudkvalitet                4+
  • Musikuppspelning       3
  • Extrafunktioner          3

 

Den klarar med andra ord de för mig viktigaste funktionerna, men det saknas fortfarande lite mjukvarumässigt för att ge mig komplett lycka för resten av min anläggnings levnadstid.

Bra jobbat!

 

Text och foto: HenrikN

 



Allmän produktfakta

Allmänt

Användningsområde TV/film & foto Musik
D/A för ljud 24 bit / 192 kHz
Mediaprocessor Sigma EM8623
Serie

Anslutningar

Analoga RCA-stereoingångar 0 par
Analoga RCA-stereoutgångar 1 par
Front / sidoanslutningar
HDMI Ja
HDMI-version 1.1
Hörlursutgång Nej
USB-kontakt Ja
Antal USB-värd-portar
Inspelningsfunktion via USB (PVR)
USB-kontakter (totalt) 3 st
USB-strömförsörjd (endast mha USB) Nej
USB-version 2.0
Övriga anslutningar Komposit ut Komponent ut Digital koaxial ut (S/PDIF) S-video ut Digital optisk ut (S/PDIF)

Bildegenskaper

Stödda videoformat 576p 720p 1080p (Full HD) 1080i

Dekodrar

Bildfiler som stöds JPEG/JPG
Ljudfiler som stöds MP3 WMA Ogg Vorbis FLAC WAV (PCM) AAC
Ljudformat Dolby Digital 5.1 DTS 5.1
Videofiler som stöds DivX Xvid MPEG1 MPEG2 MPEG4 WMV AVC/H.264 WMV9 HD (VC-1) AVI Matroska (MKV) AVCHD TS VOB

Dimensioner

Bredd 183 mm
Djup 139 mm
Höjd 75 mm
Produktvikt 0.71 kg

Funktioner

Funktioner Stöd för internetradio Fjärrkontroll Display
Internettjänster/appar som stöds

Kommunikation

Bluetooth Nej
Ethernet-anslutning Ja
Hastighet 10/100 Mbit/s
Trådlöst nätverk (Wi-Fi)

Kompatibilitet

3D-stöd (3D-ready)
HDR
Radiomottagare (FM/AM/DAB)
Streaming-standarder

Lagring

Internt lagringsutrymme Nej
Stöd för inbyggd hårddisk Ja
Formfaktor 3.5 tum

Mjukvara

Operativsystem Ej namngivet OS

Strömförsörjning

Separat strömanslutning till elnätet

Länkar

Varumärkets produktsida
Trendande produkter
Prisjakt © 2000 - 2024 Prisjakt   Cookiepolicy.   Våra regler.   Personuppgiftspolicy.  Hantera cookie-inställningar.